Hvordan velge riktig papir

Papiret er en veldig viktig del av trykksaken din, og derfor er det viktig at du får et papir som passer ditt bruksområde. På flere av produktene våre bruker vi et standardpapir vi har kommet fram til er det beste papiret for produktet, og fordi det kan være det mest økonomiske valget.

Vi bruker i all hovedsak fire forskjellige typer papir:

Silk: Et papir som er bestrøket (silkematt), og er veldig vanlig til fargetrykk. Det brukes ofte til magasiner, kataloger, brosjyrer og foldere, og er også et standardpapir på visittkort. Papiret er bestrøket med ulike pigmenter for å forbedre trykkvaliteten.

Gloss: Et papir som har mer glans enn silk fordi det er både bestrøket og glanset. Dette brukes mest på bilder og litt finere trykksaker.

Ubestrøket: Et matt ubestrøket papir med en litt mer strukturert overflate. Dette er ubehandlet, og er ofte brukt på brosjyrer, flyere og visittkort der man vil ha noe litt ‘annerledes’. Dette papiret egner seg ikke til trykk med mye farge.

Postkortpapir: Dette papiret har en bestrøket og en ubestrøket side, som gjør det ideelt til trykksaker med en bildeside og en tekstside.

Gramvekt

Gramvekten, eller gsm (gram per square meter) er en måleenhet på hvor mye 1kvm veier. Høy gramvekt betyr ofte at papiret er stivt/tykt

Standardpapir:

På enkelte produkt har vi valgt ut det beste papiret for deg. Det er det papiret som er best egnet til trykksaken, og som vi har best erfaring med.

visittkort bruker vi 350g silk som standardpapir. Det er et tykkere bestrøket papir som får fargene fint fram.

kort bruker vi 280g Invercote (postkortpapir). Dette har en bestrøket forside, til bilder eller fargetrykk, og en ubestrøket innside som gjør det lettere å skrive på.

flyere bruker vi 200g silk, det er et tykkere papir som holder seg godt, og som er tynt nok til at det kan brettes og legges i lomma slik man ofte gjør med en løpeseddel.

sorthvitt trykk til bøker, hefter og kataloger bruker vi 80g matt papir. Vi kan også bruke 100g matt papir.

Storformat

Storformat er trykksaker som er større enn A3, og må trykkes på egne maskiner. De vanligste storformatproduktene er plakater på 50x70cm og 70x100cm, og vi trykker de som standard på FMP180 (Photo Matt Paper, 180gsm). Dette er et ubestrøket hvitt papir.

Du kan også få plakatene på et papir som heter Satin, dette er bestrøket, men også dyrere. Dette papiret egner seg godt til bilder, og trykk med mye farge.

Om du trykker et veldig stort opplag plakater trykkes de offset, da vil du få plakatene på bestrøket papir med mindre du ønsker ubestrøket papir.

Til kunsttrykk bruker vi Hahnemühle William Turner, et syrefritt bomullspapir som gir lysbestandig trykk.

Fiberretning

Det er ikke alt papir som passer til alle trykksaker, vi har blant annet valgt papir til foldere (hvor arket brettes) basert på fiberretningen på papiret. Om fiberretningen er feil vil bretten bli hakkete og stygg, og om du har fargetrykk vil det se bedre ut med et papir som har riktig fiberretning. Du kan teste dette selv ved å brette et vanlig A4-ark begge veier, og se hvordan ryggen blir på de to forskjellige brettene.

Miljøprofil

Vi trykker nesten utelukkende på miljøvennlig papir som er godkjent for både Svanemerket og EUs miljømerke EU Ecolabel. Papirleverandøren vår er i all hovedsak Antalis.